Mailbook

Uw handige online adresboek.

Uitleg

Hoe kan je goedkoop zelf geboortekaartjes maken?

Geboortekaartjes websites zijn handig, maar toch wel duur. Een geboortekaartje kost tot wel 3 euro per stuk en dat is nog exclusief de verzendkosten (porto is tegenwoordig zo'n 89 cent - 2021). Gelukkig kan dit kan uiteraard een stuk goedkoper als je zelf aan de slag gaat.

Je kan de meeste kosten bespraken door zelf een kaart te ontwerpen en te laten drukken bij een online drukkerij. Specifieke geboortekaartjes sites hebben mooie ontwerpen maar zijn significant duurder dan een algemene drukker. Wij hebben hieronder onze tips gezet om goedkoop mooie geboortekaartjes te maken en versturen.

Let wel: zelf aan de slag gaan kan geld besparen en is creatief, maar kost wel extra tijd en energie om goed te krijgen begin er dus vroeg mee zodat je niet gestrest raakt!

Goedkoopste kaartjessites vergelijken

Als je toch een kaartjeswebsite wilt gebruiken hebben wij voor jullie uiteengezet welke prijzen deze sites hanteren:

WebsitePrijs per kaartKortingstips
Hippe Geboortekaartjes€2,00Gebruik MAILBOOK als kortingscode voor €2,50 korting
Kaartje2go€1,55Kortingsacties via hun mailing
Greetz€1,35
Albelli€1,33Vaak kortingsacties op de Facebook Pagina
Vistaprint€1,27
Drukwerkdeal€0,72
Drukland€0,48

(we kiezen hiervoor een dubbele 13 x 13cm kaart op standaard papier met een oplage van 100 excl. envelopen, verzendkosten en postzegels)

Zelf ontwerpen en drukken

De grootste uitdaging is om zelf een mooi ontwerp te maken. Wij adviseren niet om zelf te printen omdat het moeilijk is het juiste papier (afmetingen, gewicht) te verkrijgen. Maar door een generieke drukker te kiezen, bespaar je al snel veel kosten.

  1. Inspiratie! Zoek op babykaartjes in Google Images, of kijk bijvoorbeeld bij onze eigen geboortekaartjes of bij Hippe-Geboortekaartjes.nl.
  2. Formaat kiezen: het meest gangbaar is een mat vierkant gevouwen kaart van ~13x13cm. Wij hebben goede ervaringen met Drukwerkdeal die het goedkoop en kwalitatief kan drukken (alternatief Drukland).
  3. Om te beginnen heb je ontwerp software nodig (Photoshop) met template (binnenkant en buitenkant) of gebruik de online ontwerp tool van Drukwerkdeal. Andere drukkerijen hebben mogelijk ook een eigen online tool.
  4. Ga naar een gratis stockfoto website zoals Unsplash en download een mooie subtiele achtergrond foto zoals deze gradients.
  5. Plak daar jouw achtergrond foto in voor de voorkant en zet daar de naam van je baby en geboortedatum.
  6. Binnenin zet je jouw eigen adres en een mooie tekst.

Adressen

Verzamel de adressen van je vrienden met Mailbook met dit stappenplan.

Etiketten

Om de envelop van een adres te voorzien kan je zelf etiketten kopen die je plakt op de enveloppen. Bij de Bruna of in een online shop kan je deze gemakkelijk kopen. Hoe dat precies moet hebben wij in een artikel over hoe je adressen zelf op etiketten kan printen uiteengezet.

Vergeet niet om ook enveloppen te kopen als je die nog niet hebt. Waarbij het formaat van je kaartje belangrijk is (moet wel netjes passen!).

Als je een mooi handschrift hebt kan je natuurlijk ook zelf je enveloppen schrijven. Kost wat meer tijd, meer bepaart je weer etiketten kopen en printen.

Versturen

Voor het versturen ontkom je niet aan portokosten. Waarschijnlijk ben je als de baby er is te druk om ze zelf even langs te brengen. Koop bij een PostNL punt in de buurt jouw postzegels. Vaak zijn er ook nog speciale geboortezegels te koop (online) wat toch een leuk detail is.

De kaarten in de envelop, sticker erop en postzegel en breng ze naar de brievenbus. Deze verschijnen meestal binnen 2 werkdagen bij je vrienden en familie thuis.

Gepost door Yvo Schaap, aangepast op 12 januari 2023.

Enkele links op deze pagina zijn zogenaamde affiliate links. Dit heeft geen invloed op mijn tips en advies.

Wil je toch geboortjekaartjes laten versturen?